Un viatge al món a través de 5 instruments ben extranys

mesqueunviatge.cat

5 instruments ben estranys del món

1.Mbira

És un taulell amb làmines de fusta o de metall. S’afegeix, habitualment, una caixa de ressonància amb una carbassa per aconseguir amplificació. Les làmines de metall es fan amb el mànec de culleres de diferents mides per aconseguir les diferents notes, també s’han arribat a veure mbrires fets de radis de bicicleta, trossets de metall, etc. Es belluguen amb els dits polzes o amb la combinació d’aquest amb els altres dits.

Aquest instrument l’anomenen així a Zimbabwe, mentre que a Kènia el coneixen com a Kalimba, a Ruanda, com a Ikiembe i al Congo, com a Likeme.

viatge a Àfrica

2. Salterio (Àsia)

Es diu que és originari de Mesopotàmia (Iran, Iraq) i que té una antiguitat de 3000 anys. És un instrument de corda que va arribar a Europa gràcies als comerciants.

Al llarg de la història l’hem vist amb diferents formes de caixa i boca. És una caixa de ressonància plana, de fusta, amb un nombre variable de cordes que es tocava pitjant les cordes amb els dits o amb una pua.

viatge a Àsia

3. Didgeridoo (Oceanía)

És un instrument de vent, o aeròfon, ancestral utilitzat pels aborígens australians. En els seus inicis, va ser creat a partir de troncs d’arbres i d’arbustos força gruixuts, principalment eucaliptus, que eren rosegats per termites. Al netejar el tronc en qüestió s’obté un tub llarg que es fa sonar fent vibrar els llabis en un dels extrems.

Viatge a Austràlia

4. Òrgan de mar (Europa)

Aquest instrument es troba a Zadar (Croàcia) i és considerat un instrument experimental que produeix música gràcies a les onades del mar a través d’una sèrie de tubs situats per sota d’un gran conujunt d’esglaons. El dispositiu va ser dissenyat per Nikola Basic sota la proposta de redissenyar la nova costa de la ciutat de Nova Riva.viatge a Cràcia

5. Armònica de vidre (Estats Units)

Aquest instrument va ser inventat pel polític estadounidenc Benjamin Franklin en el 1762, un any després de veure a Richard Pockrichan interpretant un instrument de vidre a Londres.

Consisteix en una sèrie de plats o boles de vidre de diferents mides superposades i alineades horitzontalment, travessades per un eix connectat per una corretja a un pedal que els fa girar mentre es toca, com si fos una màquina de cosir antiga. Es toca amb els dits lleugerament mullats i tocant els plants mentre giren, la qual cosa produeix un so cristal·lí.
viatge a Estats Units

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *