L'Índia s'omple de color amb la festa del Holi - mesqueunviatge.cat

mesqueunviatge.cat

L’Índia s’omple de color amb la festa del Holi

 El Holi és una de les principals festes del calendari hindú. Se celebra sempre entre febrer i març per donar la benvinguda a la primavera. La seva principal característica és que tot en tot el país la gent es dedica a jugar llançant a les altres persones pigments de colors. No importa la manera, és a dir, amb pistoles, globus d’aigua o directament però l’objectiu és embrutar el màxim de gent possible.

Holaka, Dhulheti, Phagwa, Dhulandi o Dhulendi són diferents maneres de referir-se al Festival de Colors Holi segons on se celebri de la Índia. La lluna plena de finals de febrer o començament de març és la que provoca en els hindús una excitació que omple els carrers de fogueres, mentre els habitants es diverteixen amb batalles d’aigua i pintura en pols. La celebració del mes Phalguna significa, en realitat, abandonar el fosc hivern per donar la benvinguda al a primavera, transició basada en la mitologia que parla de la Holika Dahan (la llum del foc simbolitza la victòria del bé sobre el mal) i la llegenda Rhada-Krisnha, pel que un enamorat va tenyir la pell blanca de la seva amant. A Jaipur, la força dels elefants vestits amb pintura de colors també s’uneix a aquesta destacada festa. La primavera és una època de canvis de temperatura i l’arribada de la calor activa els gèrmens: cubrir-se amb pigments de color té una finalitat sanitària ja que estan elaborats amb herbes com el kumkum, el mim o la bilva que combaten infeccions. En realitat, el holi és tot un ritual de purificació per enfrontar-nos a la primavera i trencar amb el passat.

La beguda tradicional en aquesta festa és el thandai. És refrescant. Es prepara a base d’ametlles, llet de coco, aigua, llavors de fonoll, pètals de rosa, cardamom, safrà i sucre. Es barreja tot en forma de batut i se li pot incorporar bhang per augmentar la sensació d’eufòria. El bhang és una beguda elaborada amb fulles i calzes de marihuana que es consumeix durant el Holi precisament perquè potencia la sensació d’eufòria i d’alegria. És especialment popular en la celebració d’aquesta festa, on és controlat el seu consum. Tot i així, és fàcil trobar aquesta barreja envasada.

Holi / Festival of Colors 2013Font fotografia: Steven Gerner via flickr

Viatge a la Índia

Si vols viure aquest festival en directe, envía’ns un correu a info@mesqueunviatge.cat