Viatge a Mèxic: els cenotes - mesqueunviatge.cat

mesqueunviatge.cat

Viatge a Mèxic: els cenotes

Centote Ik Kil, Yucatán

Si decideixes fer un viatge a Mèxic, concretament al a Península del Yucatán, no pots deixar de banyar-te en un “cenote”. “Cenote” significa “caverna amb aigua” i prové de l’idioma maya Dz’onot. Aquestes cavernes són dipòsits d’aigua de gran profunditat que s’omplen de la filtració d’aigua i de les corrents dels rius soterrats. La pedra calcària és molt porosa, per això permet la filtració de l’aigua de pluja que omple els diferents túnels i cavernes de sota terra formant rius. Quan la pedra es va desgastant, es des desploma i aleshores es formen els “cenotes”.

La seva creació es remunta a milions d ‘anys, més concretament en l’última Era del Gel. En aquells moments, la Península del Yucatán era una zona que es trobava coberta pel mar. Aquest, quan va baixar, va deixar la barrera de corall a la vista que va originar que el terra fos d’aquesta pedra calcària.

Per tot el territori, n’hi ha molts de “cenotes”. Tants, que fins i tot molts d’ells encara no han estat descoberts.

Ja els antics maies hi tenien molta connexió, per una banda perquè eren la seva font d’aigua, i d’altra banda perquè permetien l’entrada a l’inframon. Tenien guardians i tot, anomenats Aluxes.

Actualment, estan considerats una meravella natural, degut, sobretot, a les seves aigües transparents. Hi ha diferents empreses que organitzen immersió en ells i aprofiten per a fer busseig arqueològic, ja que s’han trobat restes d’animals prehistòrics com antecedents dels cavalls, elefants, camells i armadillos gegants.

 Viatge a Mèxic

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *