Neuschwanstein, el castell que va inspirar a Disney
El castell de Neuschwanstein es troba a Alemanya, concretament en l’estat de Baviera, just en la frontera amb Àustria. Va ser construït en el 1866 per encàrrec del Rei Lluís II de Baviera (El “Rei Boig”, anomenat així perquè no li agradava viure en el món real). amb el propòsti de simular un conte de fades, fer un homenatge a Wagner i reproduir l’arquitectura de l’Edat Mitjana. El primer nom que va tenir és el de Hohenschwangau, en honor a on ell va passar la infància.
El castell no s’havia acabat de construir quan el rei va morir en el 1886. Com sempre havia volgut un castell amb art medieval, es va construir seguint l’estil neogòtic, amb la distinció de què aquest, a diferència dels de l’època que intentaven imitar, sí que tenia calefacció, aigua corrent, etc.
El tret principal del castell és que va ser contruït per poder donar escenari a les obres de Wagner. De fet, Neuschwanstein significa “Nou cigne de pedra”, en honor al Caballer Cigne de la famosa òpera de Wagner. Fins i tot, algunes estances en concret es van dissenyar de tal manera que s’hi pogués representar una òpera. A la vegada, els passadis, l’arquitectura i les obres d’art que s’hi troben representen la mitologia alemanya, la qual va ser la base de les composicions del famós autor.
“La gruta” és una de les habitacions més conegudes. Va ser creada per a simular una cova amb estalacmites i cascades. Va ser realitzada amb aquest disseny per a què s’hi pogués representar “Tannhäuser”.
La durada de les obres, en un prinipi, havia de ser d’uns tres anys. Però el ritme va ser tan lent que després d’una dècada encara no s’havien acabat. De fet, Wagner, que va morir en el 1883 provocant un profund dolor al Rei Lluís II, mai va arribar a trepitjar el castell.
Un temps més tard, el Monarca va decidir traslladar-s’hi encara que no estigués acabat. Les obres van continuar uns 8 anys més. Finalment, es va obrir al públic set setmanes més tard de la seva mort. Actualment, és un dels llocs més turístics d’Alemanya degut a què la seva bellesa és realment espectacular.
Walt Disney, va prendre el castell com a referència per a crear la fortalesa de la Bella Durment, i a la vegada va ser el logo que el va llençar a la fama. Quan neva o la boira l’envolta, la imatge és realment sublim.