El curiós origen d'algunes salses italianes - mesqueunviatge.cat

mesqueunviatge.cat

El curiós origen d’algunes salses italianes

Comparteix

Us heu preguntat mai l’origen del nom de les diferents salses italianes? Us proposem un viatge gastronòmic per algunes de les salses més conegudes a través d’aquest article

Bolonyesa

Viatge gastronòmic itàlia

Aquesta salsa és un dels condiments més coneguts de la cuina típica italiana de la famosa regió d’Emilia Romagna i s’utilitza per servir els famosos “Ragú” amb tallarines frescos. Curiosament, però, a Itlàlia no es consumeix amb espaguettis, encara que fora del país és una de les receptes més típiques.

Els orígens d’aquesta salsa se situen en l’Antiga Roma. La seva recepta va ser tan famosa que es va exportar quan els romans van conquistar la Gàl·lia. Al segle I aC va néixer com a segon plat a base de carn i, amb el temps, va passar a untar-se a el pa o, fins i tot, per omplir-lo. Cap a l’Edat Mitjana, els francesos es van encarregar de tornar a exportar la recepta i és llavors quan arriba a Bologna gràcies a la seva Universitat i la circulació d’estudiants i mestres per tot Europa.

No va ser fins a 1982 que la recepta oficial no es va registrar realment a Bologna i cal dir que els ingredients originals són el sofregit, la cansalada, carn de vaca, un bon vi, concentrat de tomàquet i un toc de nata o de llet.

Putanesca

Viatge a Itàlia

Hi ha moltes històries al voltant de l’origen de aquestsa salsa picant originària de la regió de Nàpols, Itàlia, però sembla que la més estesa és que el nom de putanesca prové de el terme vulgar napolità que es refereix a “prostituta”, amb la qual cosa podem dir que la traducció literal seria “pasta de prostituta”.

S’explica que quan les dones de la nit volien captar l’atenció dels homes italians o dels mariners, feien aquest plat picant i el posaven a la finestra per atraure els amants. També hi ha una altra versió que comenta que quan els mariners que pescaven anxoves arribaven a port de Nàpols es refugiaven a les cases de cita de la ciutat. Llavors els mariners pagaven pels serveis prestats amb aquest peix i tots menjaven anxoves preparades per les dames, el que implicava que les dones no només venien els seus cossos sinó també aquesta fantàstica recepta.

El que sí cal tenir present és que els ingredients originals de la salsa són els tomàquets, els alls, les olives, les anxoves, les tàperes i les escates de pebrot picant o bitxo.

Aquesta salsa es va fer popular cap a la dècada dels 60.

Pesto

Viatge diferent a itàlia

Aquesta salsa prové de la costa Ligúria, a Itàlia, una de les zones més pintoresques de país. La salsa verda anomenada Pesto ha arribat a ser molt popular en el món anglosaxó en les últimes dècades.

L’original, creada a Gènova i coneguda com Pesto Genovés, era aparentment bona, ja que el sòl i el microclima eren perfectes per al cultiu de l’alfàbrega, l’ingredient principal.

Es creu que la paraula “Pesto” prové de la paraula italiana “pesta” que significa moldre.

La versió genovesa es prepara amb fulles fresques d’alfàbrega, pinyons, all picat, formatge ratllat parmesà-reggiano i oli d’oliva de gran qualitat.

Carbonara

Viatge a mida a Itàlia

El plat de pasta a la carbonara prové del Laci, més concretament de Roma. La recepta original es basa amb ous, formatge parmesà, oli d’oliva extra, cansalada i pebre negre. La pasta més utilitzada per aquesta salsa és els fettuccine, els rigatoni o els bucatini.

Pel que fa a l’origen de la salsa, hi ha diferents teories. Per a alguns, la paraula “carbonara” prové de “carbone” que en italià significa carbó i es creu que el nom de l’plat té origen en el plat dels creadors de carbó vegetals en els Apenins. En canvi, altres, diuen que la denominació de “carbó” es deu a l’ús del pebre negre, ja que aquest la presència d’aquest ingredient pot recordar-lo.

Comparteix
Obre xat
1
Hola! Et podem ajudar?