El poble “yagua”
“Yagua” és un poble indígena que es troba situat a Perú, concretament a la província de Mariscal Ramón Castilla i la Província de Putumayo. Està format per unes 4000 persones i la seva llengua pertany al grup de les llengües peba-yagua.
Tradicionalment sempre han viscut a la ribera del riu Amazones, tot i que es fan retirar per anar a viure a la Federación Pijao en temps de la conquesta. Durant segles han patit l’esclavitud i la persecució i, també, el patiment de malalties com el xaramipió, la qual cosa va fer que la quantitat de població disminuís considerablement.
Els “yaguas” són comunitats independents que es troben distants l’una de l’altra i que tenen un “curaca” (cap) com a màxima autoritat.
Cal destacar que creuen molt en els mites animistes, és a dir, que creuen que els objectes i els elements naturals tenen ànima. De fet, pensen que els animals, com la boa, el jaguar i les formigues, són dimonis o esperits que viuen a la selva i els rius.
D’altra banda, consideren que l’aigua és un element fonamental de la vida, per la qual cosa, realitzen diferents rituals relacionats amb ella, com per exemple, quan neix un nou nadó a la tribu, el naixement ha de realitzar-se sobre unes fulles i prop d’una font d’aigua.
Tradicionalment, les seves activiats econòmiques es realitzen al voltant de l’horticultura, la pesca i la recol·lecció, tot i que també es troben involucrats en la comercialització de pells, fusta, carn i fruites salvatges, així com de l’arròs i el “yute”.