Per què hi ha tants “Ponts del Diable”?
Segur que coneixeu algun Pont del Diable; Martorell, Tarragona, Cantabria.. I no us pregunteu per què n’hi ha tants?
La denominació “Pont del Diable” fa referència a un conjunt de ponts antics que, segons la creença popular, van ser construïts pel Diable o amb la seva ajuda, tot i estar en contra de la seva construcció. La majoria dels ponts tenen forma d’arc medieval i es caracteritzen per la gran quantitat d’obstacles tècnics superats en la seva construcció o per la seva importància econòmica o estratègica.
La realitat és que hi ha diverses llegendes que estan relacionades amb aquests ponts. Moltes d’elles parlen d’un constructor de ponts i del Diable com a adversari, reflectint, d’aquesta manera les dificultats que els dissenyadors i els obrers van haver de patir a l’hora de dur-los a terme. D’altra banda, hi ha llocs que reben aquest nom per com van quedar d’estupefactes els habitants dels pobles quan van veure que s’havien pogut arribar a dur a terme.
Algunes versions de la llegenda anomenen una senyora gran o un pastor que tenien la necessitat de creuer un gran abisme i que per poder-ho aconseguir havien fet un pacte amb el Diable. El tracte consistia en què aquest constuiria el pont a canvi de l’ànima de la primera persona que hi passés. Normalment, després de realitzar l’obra, el Diable era enganyat pel seu adversari, principalment a la nit, per tal d’evitar que ningú morís.
De Ponts del Diable, no només n’hi ha a Espanya, sinó també arreu del món. Alguns dels més coneguts es troben a França, Itàlia, Portugal, Regne Unit, Suïssa, Alemanya i, fins i tot, Amèrica.