Les escales que van al cel són a Hawaii
Coneixeu les escales que van al cel, les “stairway to heaven”? Doncs existeixen de veritat i es troben a Hawaii. Realment són un espai espectacular i únic especialment per als amants de la natura i, sobretot, de l’aventura.
A l’illa de Oahu, com gaire bé tot l’arxipèlag, pertany als EEUU. És aquí on s’hi poden trobar gaire bé 4.000 esglaons que es dirigeixen cap al cel; les escales “Haiku”. El problema que ens trobem és que en l’actualitat estan tancades al públic, tot i que hi ha una associació que està treballant molt per aconseguir reobrir-les al públic.
El motiu pel qual està prohibit pujar-les prové de la Segona Guerra Mundial. Es veu que al 1943, dos anys després del famós atac a Pearl Harbour, s’hi va instal·lar una antena secreta amb l’objectiu de posar en marxa una ràdio que pogués transmetre informació el més lluny possible als vaixells de bandera nord-americana. Aquest camí, que va tenir, fins i tot, el seu propi telefèric, es va transformar més endavant en la fascinant i extensa escala Haiku que porta fins al cim d’una muntanya de naturalesa exhuberant en mig de l’illa.
Un cop passada la guerra, cap als anys 50, les instal·lacions van ser utilitzades per crear una segona transmissora, aquesta vegada famosa per ser la primera d’àmbit mundial. Va ser en aquell moment quan els esglaons i passamans de fusta van ser canviats per uns altres de metall i on també van afegir alguns trossos amb rampes. Va ser així, quan van néixer els 3.922 esglaons d’avui en dia, en mig d’un paisatge aboslutament imponent.
A finals dels anys 90, el pas va quedar clausurat junt amb l’estació de ràdio.
És ben cert que aquestes escales podrien ser un racó remot i ignorat enmig del Pacífic ple d’una gran història, però no és així. Molts aventurers i amants de la natura les volen recordar i fins i tot i hi ha molta gent que s’atreveix a saltar-se la norma i a pujar fins a dalt de tot. De fet, hi ha una Associació d’Amics de les Escales Haiku (haikustairs.org) que està lluitant des de fa temps per aconseguir que les tornin a reobrir al públic per fins turístics i esportius i també fan tasques de manteniment per a què no es degradin i per a què sigui tan bonic com sempre ho ha estat.