Jólabókaflóð; una tradició molt literària
La Nit de Nadal a Islàndia és una nit molt especial i molt diferent a la resta del món. És una nit en la que grans i petits es dediquen a descobrir noves històries a través de la literatura. En el dia d’avui és habitual que els islandesos es regalin llibres després de sopar i que es passin la nit llegint tranquil·lament. De fet, el mercat literari durant aquestes festes és com el nostre Sant Jordi, més d’un 70% de les obres noves es publiquen en aquests dates.
A l’octubre ja apareix un catàleg amb tots els títols nous d’aquell any, s’anomena bókatíðindi. Es reparteix per totes les cases i també es pot consultar a través d’internet.
Una enquesta realitzada per l’Embaixada va concloure que el 63% de la població va rebre un llibre el 24 de desembre a la nit i que d’aquest percentatge, un 48% li’n van regalar dos o més.
Aquesta tradició prové de la Segona Guerra Mundial. A causa de les importants restriccions durant aquella època, els islandesos van decidir regalar-se llibres que s’imprimien en el seu propi país.
Aquest amor per la literatura, li va valer, al 2003, ser reconeguda la seva capital “ciutat de literatura” per la UNESCO. Aquell any, fins i tot es van instal·lar diversos codis Qr repartits per tot la ciutat per a què els ciutadants poguessin descarregar-se audiollibres en anglès o en islandès.